LA MASCARADA DELS ESTUDIANTS |
En la línia de recuperació de balls i entremesos de Tarragona que l'Esbart Santa Tecla duu a terme i amb motiu de celebrar l'any 1996 el 25è aniversari de la seva fundació, va voler recuperar una de les mascarades més importants del segle XIX dins el carnaval Tarragoní.
El Diccionari de la Dansa de Francesc Pujol ens diu que La Mascarada dels Estudiants va tenir un paper molt destacat l'any 1860 amb tot el conjunt d'estudiants de la ciutat celebrant l'arribada del Rei Carnestoltes.
Aquests formaven una Comparsa-entremés on regnava la disbauxa i l'alegria, ballant per la ciutat i recollint tot tipus de donatius.
Els carnavals de l'època eren fastuosos i carregats d'elements festius i populars pertanyents a societats recreatives amb una fantasia impressionant: des de guerrers cavalcant ases, gegants contrafets, gralles, tambors, estudiants joves amb escales ben llargues per festejar les noies que des d'els balcons els contemplaven, una miniatura de la catedral amb el seu campanar poblat de rates-pinyades, els governants de la ciutat i ministrils tots, degudament disfressats per rebre el Rei Carnaval.
Els estudiants tenien per norma la posta en escena d'un ball per poder festejar les joves o bé les vidues riques i així aconseguir costejar els estudis. Formaven un seguici que anava encapçalat per dos joves estudiants cavalcant ases i portant els estendards de la mascarada; els seguien els batadors o graduats de diferents especialitats que repartien misives, confetti i tot alló que podien, tot fent uns passos de dansa; a ells els seguia el llicenciat d'aquell any que venia a assumir el paper de cap de la comparsa, amb la seva corresponent barra de comandament. Darrera anava el gruix de la mascarada ben alineada (no sempre) d'estudiants que volien participar i sabien el ball que havien preparat per recollir calerons, per tal de poder organitzar les seves festes i orgies. Tot al voltant d'aquests personatges hi anaven els captadors de propines que el públic llençava; els músics i ministrils acompanyant el ball i donant la nota musical a la rua, i finalment un gran carro estirat per cavalls tot ple de llibres i lletres que donaven un to de complicitat en la matèria que els estudiants aprenien.
Tots ells, del primer a l'ultim, anaven vestits igual: pantaló i armilla negre, llacet de color al coll, camisa blanca, espardenyes, capa i barret de copa negre, faixa morada, màscara o antifaç i un instrument tradicional... matraca, xiulet de canya, pinyol de prèssec...
Els estudiants eren la mascarada més potent de tots el carnavals que es feien, ja que no hi havia classes socials dins la mateixa i per tant hi podien participar tots els que fossin estudiants.
La melodia d'aquest ball ha estat trobada als arxius de Josep Crivillé i adaptada a banda per Joan Moliné, de l'Aula de Música Tradicional de la Generalitat.
La coreografia que consta de quatre formes de ball: polca, farandola, havanera i vals-jota, és d'en Jaume Guasch, director artístic de l'Esbart Santa Tecla.
Podeu veure la representació de La Mascarada dels Estudiants de Tarragona pels membres de l'Esbart Santa Tecla cada any, formant part de l'inici de la rua del Dissabte de Carnaval.
Tornar a la pàgina Principal
de l'Esbart
Angel Blasco / Gener 1997 / Última modificació: Novembre 1997