![]() | |
En aquesta pàgina us presentem el Ball de Turcs i Cavallets de Tarragona , mostrant-vos una fitxa tècnica del ball actual, el seu origen històric i una descripció dels seu balls principals.
Referent als orígens del ball de Turcs i Cavallets de Tarragona, s'han fet múltiples disquicicions. No obstant això, ens centrarem en les notícies documentals que hom pot trobar a partir del segle XIV dins el cicle de Corpus i Santa Tecla a Tarragona, trobant-se la primera referència ja l'any 1383. En aquest sentit és important destacar que la nostra ciutat aporta nous documents, que ens permeten de qualificar els nostres Cavallets, com els més antics coneguts dins el domini català.
El 1633 arriben a la ciutat Felip IV i Maria Isabel de Borbó, celebració que coincideix amb les festes de Santa Tecla. En aquesta ocasió, trobem referències que especifíquen l'execució de balls parlats, concretament el de pastorets i el de cavallets.
Per Santa Tecla de 1692; Tarragona celebra unes festes de caire extraodinari amb motiu d'una concessió especial a la província eclesiàstica tarraconense. Hi trobem descrit el nombre d'integrants del ball: setze turcs a peu i vuit cavallers cristians. Es remarca la riquesa del vestuari i es confirma la realització de parlaments, l'enfrontament d'ambdos bàndols i la derrota turca. L'àngel sembla realitzar un parlament inicial i entrega la seva espasa al capità cristià, com a símbol del suport diví a la lluita contra els turcs.
El 1785, a l'entrada de Francesc d'Armanyà, el 1802, a la visita de Carles IV i el 1804, a l'entrada de Romuald Mon i Velarde, son les darreres actuacions documentades del Ball de Turcs i Cavallets. La desastrosa situació en que quedà Tarragona després del setge francès, i la llibertat de treball decretada per les Corts de Cadis el 1813, suposen l'enfonsament de l'estructura gremial que havia sostingut fins aleshores els balls tarragonins. Tot i que les festes tarragoninens guadiren d'una posterior revifalla, el ball de Turcs i Cavallets no fou mai mes representat fins l'any 1990 en que membres d'Esbart Santa Tecla decideixen recuperar-lo a partir de dues melodies i trobades i amb noves coreografies.
En el ball de Turcs i Cavallets, com el seu nom indica, es mostra la lluita del cristians contra als àrabs durant l'època de la reconquesta. En el nostre cas es presenta aquest fet centrat en Tarragona en el que una supossada ajuda divina (representada per l'angel) té una importància descisiva per a aconseguir aquest fi.
Dos son les principals danses que representen el balls de Trucs i Cavallets de Tarragona: la CERCAVILA i la BATALLA.
El ball de Cercavila , com el
seu nom indica es representa durant les cercaviles i per les seves
caracterísitques es suficient un carrer mínimament ample per poder ser
realitzat. El balls es representa amb dues fileres paraleles,
intercalant-se turcs i cavallets. S'inicia amb un moviment de presentació a
la dreta i a l'esquerra fins arrivar al lloc inicial. En aquest punt es creen 4 grups de quatre (dos turcs i dos cristians) que lluiten mentres fan pasades i creuaments. Finalment, sense cap vencedor ni vencut segueixen la
cercavila en les dues fileres inicials.
El ball de Batalla es el
veritable ball de Turcs i Cavallet i degut al seu desenvolupament necessita
una plaça espaiossa per a poder ser realitzat.
La seva representació coreogràfica es divideix en diferentes pats:
La representació d'El ball de Turcs i Cavallets es pot trobar en altres
llocs de la geografia Catalana, destacant principalment el de Berga. Una
representació similar son també "les Cotonines" de Vilafranca, agrupació que
va apadrinar el ball de Turcs i Cavallets de Tarragona l'any 1990.
del turcs després de rodejar-los dues vegades. Jaume I porta l'estandard del
ball mentres que els altres cavallers porten espases.
Tornar a la pàgina Principal
de l'Esbart
Angel Blasco / Novembre 1997